US DONEM LA BENVINGUDA AL BLOG DE SÝNTHESIS!

En aquest espai anirem publicant periòdicament reflexions sobre psicologia i mindfulness.

Esperem que sigui del vostre interès!

(Fotografia de la flor: sabatetes de la mare de Déu. Autora: Carme Palahí i Cervera)

1.  OBSERVANT LA NOSTRA MENT

Et proposo un petit experiment. Seu en algun lloc en el que estiguis tranquil/la i en silenci, tanca els ulls i dedica un parell de minuts a observar què fa la teva ment.

Quan observem la nostra ment descobrim dues coses: la primera, que la ment no sol estar mai buida. Quan no estem fent res en concret, la ment comença a generar pensaments ella sola. La segona cosa que observem és que hi ha un canvi constant en l’activitat mental: els continguts de la ment –que poden ser pensaments, imatges, emocions, sensacions corporals, desigs o impulsos-  van variant constantment.

En la disciplina de l’Atenció Plena (mindfulness) a aquesta manera de funcionar de la ment l’anomenem el “pilot automàtic” o bé el “diàleg intern”: és el que la nostra ment fa quan no hi ha res que li cridi l’atenció en un moment donat: desconnecta del moment present i es posa a divagar. Per exemple, què fa la nostra ment quan estem conduint el cotxe?, o quan caminem pel carrer?, o quan ens dutxem?

Els científics que investiguen la relació de la ment i cervell han descobert que quan la ment està mode pilot automàtic el patró de treball del cervell és molt diferent que quan la ment està atenta i desperta. Aquests investigadors parlen de la “xarxa neural per defecte”, una xarxa cerebral que es posa en marxa quan no estem atents al moment present.

Aquesta xarxa neural no és un problema en si mateixa. Sovint hem tingut bones idees i hem trobat solucions a problemes deixant divagar la ment. El problema està en el fet que els continguts que manega el pilot automàtic solen estar esbiaixats pel nostre estat d’ànim. Així, quan el nostre estat d’ànim és fosc, aquesta xarxa comença a generar pensaments que ens causen sofriment.

Per això és important aprendre a observar la nostra ment, i agafar-ne les regnes quan ens porta per camins tortuosos. Aquest és un dels objectius de la disciplina de l’Atenció Plena (mindfulness).