Mindfulness (Atenció Plena) a Vic i comarca

L’ESCOLA DE MINDFULNESS (ATENCIÓ PLENA) A SÝNTHESIS

A l’Escola de Mindfulness (Atenció Plena) de Sýnthesis us oferim diferents propostes per a iniciar-vos i aprofundir en aquesta disciplina (feu clic allà on vulgueu anar):

 

QUÈ ÉS EL MINDFULNESS (ATENCIÓ PLENA)?

(Autora: Imma Reixach i Feixes)

Definició:

L’ Atenció Plena o Mindfulness es pot definir com l’estat de consciència que tenim quan estem atents de manera intencionada a l’experiència del moment present amb acceptació, sense aferrar-se ni rebutjar-la, amb una actitud de curiositat, obertura i amabilitat. Amb aquesta actitud càlida ens podem apropar als continguts dolorosos o no agradables de la nostra experiència per a viure’ls amb més serenitat i dignitat.

És una capacitat humana innata que forma part del bagatge que tots els éssers humans tenim. Algunes persones la tenen naturalment més desperta i d’altres no, però es pot desenvolupar amb pràctiques com la meditació i també en la vida quotidiana.

Orígens

L’Atenció Plena – i alguna de les seves tècniques – ens ha arribat a Occident des de les tradicions i disciplines orientals com el budisme, i s’ha estudiat i s’estudia científicament, cosa que ha facilitat la seva integració en la cultura occidental en àmbits ben diferents: la psicoteràpia, el creixement personal, la medecina, l’esport, les empreses, l’ensenyament, la vida quotidiana,…

Efectes i evidència científica

L’evidència científica dels efectes de l’atenció plena en el benestar i la salut de les persones està ben constatada i continua incrementant a mesura que es van fent més investigacions. Alguns dels efectes d’una pràctica regular de mindfulness són els següents:

  • Físics: incrementa la salut cardiovascular, regula la pressió arterial, regula el sistema nerviós autònom, millora el sistema immunitari, és útil en l’afrontament del dolor (fibromiàlgia, càncer, dolors crònics,…).
  • Psicològics: redueix l’estrès, l’ansietat, disminueix la possibilitat de recaure en la depressió, regulació de les emocions,…
  • Socials: milloren les relacions interpersonals, s’incrementa l’empatia i la tendència a l’aproximació.
  • Educació i aprenentatge: incrementa la concentració, l’atenció i la memòria.

A l’estat espanyol, un dels investigadors més prolífics és en Javier García Campayo, psiquiatra i director del màster en Mindfulness de la Universitat de Saragossa.

El diàleg intern: la ment pensa ella sola

Ens permet ser conscients del continu diàleg intern que genera la nostra ment (el “pilot automàtic”), i que sovint ens porta problemes: per exemple, lamentar-nos pel passat o preocupar-nos pel futur, que ens impedeixen parar atenció al moment present. Amb l’atenció plena aprenem a minimitzar la influència d’aquest diàleg intern.

Gràcies a l’ Atenció Plena podem millorar la nostra qualitat de vida: tenim la sensació d’estar més vius i desperts, de tenir una vida més plena. És una manera d’estar en el món, una filosofia de vida, que ens ajuda a ser més lliures.

Directora de l’Escola d’Atenció Plena:

Imma Reixach i Feixes

Contacte:     644 257 007    –       imma.synthesis@gmail.com