PERSPECTIVA EVOLUTIVA DE L’ÉSSER HUMÀ
(Autora: Imma Reixach i Feixes)
Us heu preguntat mai per què als éssers humans a vegades ens costa tant ser feliços? Podríem fer una llarga llista de les maneres que tenim les persones de complicar-nos la vida o fer-la més feixuga del que realment és. Anem a examinar la qüestió des d’una perspectiva evolutiva.
Els científics que estudien la ment humana i la relacionen amb l’evolució de la nostra espècie han constatat que l’ésser humà no ha evolucionat per a ser feliç, sinó per a sobreviure. A l’evolució no “li preocupa” que siguem o no feliços. Les forces evolutives de la selecció natural donen prioritat al fet que les espècies tinguin èxit en la reproducció: el que importa és la supervivència de l’espècie.
Però a nosaltres –pobres éssers humans, atrapats en els nostres condicionaments biològics i culturals- sí que ens importa viure a gust les nostres vides i ser feliços.
El que ens passa als éssers humans actuals és que el nostre cervell està desfasat: encara no ha tingut temps de posar-se al dia. Continuem funcionant de manera automàtica tal i com funcionaven els nostres ancestres de les cavernes. En aquella etapa de la humanitat el més important era la lluita per la supervivència. Els instints i les habilitats intel·lectuals que en el seu moment van ser molt adaptatius com a espècie, en l’actualitat ens causen problemes. Aquest és el panorama segons els científics que s’han interessat pel tema.
Com podem actualitzar el nostre cervell i la nostra ment? Una de les maneres de fer-ho és practicant l’Atenció Plena (mindfulness) i fer-ne la nostra filosofia de vida. És una disciplina mil·lenària que ha generat diverses pràctiques que ens permeten observar com la nostra ment genera sofriment innecessari i, alhora, ens permeten corregir aquesta tendència. La seva pràctica constant ens permet alliberar-nos del sofriment i viure de manera més desperta i plena: ens ajuda a disminuir i/o alliberar-nos de l’efecte dels condicionaments biològics i dels produïts pel desenvolupament en el si de la nostra família i la nostra cultura. Els articles d’aquesta secció estan inspirats en el corpus de coneixement que ha anat acumulant aquesta disciplina a través de la investigació científica i la reflexió filosòfica sobre l’existència humana.
Bibliografia
- Harris, R. (2010). La trampa de la felicidad. Barcelona: Ed. Planeta.
- Siegel, R. D. (2011) La solución mindfulness. Bilbao: DDB.